زندگی‌نامۀ سرپرست لوی څارنوالی

زندگی‌نامۀ مختصر محترم ذبیح‌الله "کلیم" 

سر پرست لوی څارنوالی دولت جمهوری اسلامی افغانستان

ذبح الله کلیم

 

محترم ذبیح‌الله کلیم در سال ۱۳۶۱ هجری خورشیدی مصادف با ۱۹۸۲ میلادی در یک خانوادۀ متدین و علم‌پرور، در مرکز ولایت لوگر دیده به جهان گشود.

تحصیلات

آقای ذبیح‌الله کلیم تحصیلات ابتدایی خویش را در مؤسسة المدينة  المنوره الخيریة العالمية به پایان رسانده، در سال ۲۰۰۰ از رشتۀ تعلیمات اسلامی و شرعیات انستیتوت عالی لجنة الدعوة الإسلامية شهر پشاور پاکستان فارغ‌التحصیل شد و پس از آن در سال ۲۰۰۲ برای ادامه‌ تحصیلات خویش در مقطع لیسانس، رهسپار کشور مصر گردید.

آقای کلیم در سال ۲۰۰۷ از رشتۀ فقه و قانون پوهنتون الازهر شریف مدرک لیسانس خود را به‌دست آورد و در همان سال توفیق حاصل نمود تا مطالعات خویش را در رشتۀ دیپلماسی در پوهنتون عین‌الشمس قاهره موفقانه به پایه اکمال برساند.

ایشان توانستند تا در مسیر دانش‌اندوزی خویش، از سال  ۲۰۱۱ الی ۲۰۱۲ در رشته حقوق بین‌الملل تطبیقی، از پوهنځی حقوق دیویس پوهنتون کالیفرنیای ایالات متحده آمریکا موفقانه فراغت حاصل نموده و در واپسین منزل دانش‌پژوهی شان در سال ۲۰۲۰ بار دیگر تحقیقات خود را در رشته سیاست اسلام‌ِ پوهنځی فقه و قانون پوهنتون الازهر مصر آغاز کند.

تجارب کاری

محترم ذبیح الله کلیم، بیش از ۱۴ سال تجربه در بخش‌های حکومت‌داری خوب، حاکمیت قانون، دسترسی به عدالت و حمایت از حقوق بشر در سطح ملی و بین‌المللی را در کارنامه دارد.

از مأموریت‌های دولتی‌ ایشان می‌توان به ریاست علماء و حمایت از پروسه‌های ملی در بست اول ریاست عمومی امنیت ملی از سال ۱۳۹۹ الی ۱۴۰۰ و ریاست عمومی قضایای دولت در بست اول وزارت عدلیه از سال ۱۳۹۷ تا سال ۱۳۹۹ اشاره نمود.

در بخش سازمان‌های بین‌المللی

آقای کلیم به مدت سه سال(۲۰۱۵ – ۲۰۱۸) مسؤولیت بخش حاکمیت قانون برنامه توسعۀ ملل متحد را در خرطوم پایتخت کشور سودان عهده‌دار بود.

پیش‌تر از آن، ایشان از ۲۰۱۳ الی ۲۰۱۵ به‌عنوان مسؤول بخش دسترسی به عدالت در نمایندگی ملل متحد در افغانستان، ایفای وظیفه نموده اند.

معاونت مؤسسۀ بین‌المللی کاونترپارت از  سال ۲۰۱۰ الی ۲۰۱۱، مسؤولیت بخش عدالت و حقوق بشر سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۸ الی ۲۰۱۰ و مدیرمسؤول رادیوی دولتی "پشتو څانگه" در  کشور مصر از سال ۲۰۰۶ الی ۲۰۰۸؛ از مهم‌ترین پست‌هایی اند که آقای کلیم تصدی آنرا به‌عهده داشته است.

هم‌چنان آقای کلیم از سال ۲۰۰۶ الی ۲۰۰۷ بطور رضاکارانه در مؤسسۀ بین‌المللی Habitat International Coalition (HIC) ایفای وظیفه نموده و به‌عنوان پژوهشگر حقوقی آن نهاد از طراحان ارشد "دایرة‌المعارف مرجع برای مبصران و مدافعان حق مسکن" در سطح بین‌الملل می‌باشد.

اشتراک در برنامه‌های آموزشی و کنفرانس‌های بین‌المللی

آقای ذبیح الله کلیم، دوره‌های آموزشی کوتاه مدت و طویل مدت زیادی را پیرامون حقوق بین‌الملل، برابری جنسیتی، حقوق بشر و حقوق بین‌الملل بشردوستانه در کشورهای مصر، سودان و ایالات متحدۀ آمریکا سپری نموده است. از این میان می‌توان به اشتراک ایشان در برنامۀ آموزشی(حقوق مبتنی بر توسعه ملی) پیرامون حقوق بشر، توسعۀ پایدار و ثبات در کشورهای در حال توسعه - توسط مؤسسۀ بین‌المللی پاکستان در سال ۲۰۰۸-، اشتراک در برنامه آموزشی (جنسیت و مقاومت) در کشور کنیا راجع به برابری جنسیتی و نقش زنان در ایجاد تحولات مهم اجتماعی- از سوی شاخه ویژه ملل متحد برای برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان (UN-Women) در سال ۲۰۱۶- و شرکت‌ در برنامۀ آموزشی کمیسیون ملی حقوق بشر سودان (NCHR)، معاونت ملل متحد برای حفظ صلح در درفور سودان (UNAMID) و برنامۀ توسعۀ ملل متحد(UNDP) پیرامون توصیه‌های دومین نشست بررسی دوره‌یی و جهانی حقوق بشر (UPR - Universal Periodic Review) به کشور سودان در سال ۲۰۱۷ اشاره کرد.

دست‌آوردها و افتخارات

از دست‌آوردها و کارکردهای آقای کلیم تقدیرهای شایانی توسط نهادهای دولتی و غیردولتی صورت گرفته است که از آن جمله می‌توان موارد ذیل را برشمرد:

  1. تفویض چندین تقدیرنامه به آقای ذبیح‌الله کلیم جهت قدردانی از زحمات‌‌شان در راستای تطبیق حاکمیت قانون، تحقق عدالت و تعهد در خدمت از جانب وزارت عدلیه د.ج.ا.ا‌.؛
  2. آقای کلیم در سال ۲۰۱۴ از سوی مؤسسۀ بین‌المللی Heavenly Culture, World Peace and Restoration of Light، به‌خاطر فعالیت‌های‌شان در ارائۀ خدمات حقوقی و بشردوستانه و تلاش برای تحکیم صلح و ثبات در کشورهای در حال بحران، به‌عنوان سفیر صلح آن نهاد برگزیده شد؛
  3. تقدیر ایشان از سوی مؤسسۀ بین‌المللی کاونترپارت جهت تعهد و صداقت در امر ارائۀ خدمات بشردوستانه در سال ۲۰۱۱؛
  4. تقدیر آقای کلیم از طرف شاخه ویژه ملل متحد برای برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان (UN-Women) جهت تلاش برای تحقق برابری جنسیتی در کشورهای در حال توسعه؛
  5. تفویض تحسین‌نامه به ایشان از سوی برنامۀ توسعۀ ملل متحد(UNDP) برای فعالیت‌های مدوام در بخش توسعه‌ در کشورهای افغانستان و سودان؛
  6.  گزینش آقای ذبیح‌الله کلیم به‌عنوان محصل ممتاز سال ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ طی برنامه رقابتی محصل سال پوهنتون الازهر مصر.

آقای کلیم بر علاوۀ زبان‌های ملی(دری و پشتو)، به‌ زبان‌های عربی، انگلیسی و اردو نیز تسلط دارد.

آقای کلیم ضمن تدوین "دایرة‌المعارف بین‌المللی مرجع برای مبصران و مدافعان حق مسکن" به‌عنوان پژوهشگر ارشد در  مؤسسۀHabitat International Coalition  (HIC) تحقیقات زیادی را پیرامون بررسی ادعاهای عموم-سازمان‌های غیردولتی و حرکت‌های مردمی- راجع به مسایل مرتبط به حقوق‌بشر و حق دسترسی به مسکن در کشورهای در حال توسعه را به انجام رسانیده است.

ایشان در بخش بررسی معیارهای حقوق جزای بین‌الملل و تأثیر طرزالعمل‌های مرتبط آن بر مولفه‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کشورهای مصر، سودان، افغانستان و امریکا، چندین تحقیق تطبیقی را به پایه اکمال رسانده است که از آن میان می‌توان به پژوهش‌نامۀ "بازداشت مهاجران و پناهجویان در پرتو قوانین بین‌المللی" منتشر شده توسط پوهنځی حقوق دیویس پوهنتون کالیفرنیا اشاره نمود.